Icoon: Vreemdmaken

Reekalveren redden

Bijgewerkt: 2025-04-02T12:30:00+01:00

Elk voorjaar en zomer worden duizenden nesten, eieren en jonge dieren onbedoeld slachtoffer van onze activiteiten in het landschap. Deze verliezen hebben een grote impact op de biodiversiteit. Reekalveren zijn een opvallend en aangrijpend voorbeeld binnen dit bredere probleem.

Om deze slachtoffers te voorkomen zijn er verschillende oplossingen door KcR gekozen:

  • Betrekken van vrijwilligers: Lokale vrijwilligers mobiliseren om velden te controleren op aanwezigheid van nesten en jonge dieren.
  • Gebruik van technologie: Inzet van drones met warmtebeeldcamera's om reekalveren en andere jonge dieren op te sporen vóór de activiteit.
  • Samenwerking met beheereenheden: Bewustwording en informeren van beheerders in het landschap, zodat zij voorbereid zijn om te handelen in het belang van kwetsbare dieren.
  • Bewustwordingscampagnes: Verspreiding van informatie via sociale media, posters, lokale bijeenkomsten en -media om het belang van dierbescherming tijdens activiteiten te benadrukken.
  • Aanpassen van de activiteiten: Bijvoorbeeld Kies voor doen ipv. aandacht vragen, de activiteit verplaatsen naar het juiste moment bijv. tot na de geboortepiek en werken vanuit het midden naar de buitenranden toe.

Met zorgvuldige voorbereiden, aanbieden en uitvoeren van de activiteiten kunnen we namelijk, niet alleen de veiligheid van reekalveren waarborgen, maar ook een bredere impact hebben op de bescherming van vele andere kwetsbare dieren.

Natuurdrone team redt reekalveren

Het redden van reekalveren is een prachtige ervaring om verschillende redenen. Het is vaak een avontuur waarbij je in de natuur bent en het geeft een gevoel van voldoening om een dier en de natuur te helpen. Bovendien maakt het je bewust van de impact die we als mens kunnen hebben door zorg en aandacht te geven. Het leert je veel over de leefomgeving en het gedrag van mensen, en je ontwikkelt vaardigheden in natuurbeschermen.

Voor menig grondgebruiker is het redden van reekalveren een mix van verantwoordelijkheid en voldoening. Het benadrukt de zorg en aandacht die worden gegeven aan de leefomgeving. Bovendien kan het een leerzame ervaring bieden voor leden, vrijwilligers en buren waardoor er waardering ontstaat voor de lokale fauna en natuur te beschermen.

Om reekalveren te redden is het belangrijk te weten waar reeën zich ophouden en welk gedrag de reegeiten vertonen. In de weken om de geboorte bewaakt en verdedigt de reegeit de plek met de reekalveren. Dus als een reegeit zich opvallend laat zien is het aannemelijk dat er reekalveren in het perceel komen of zijn. Na de geboorte komen de reegeit en het reekalf met enige regelmaat bij elkaar. In de tussentijd verstopt het reekalf zich en vertrouwt op de schutkleuren en het weinig afgeven van geur. Die schuilplaats opsporen met een natuurdrone geeft een hotspot en bevestigt het vermoeden dat er een reekalf in het perceel ligt.

Reekalveren worden geboren tussen eind maart en half juni. Hoewel de jongen, al een paar uur na de geboorte kunnen lopen laat de reegeit haar kalveren vaak enkele uren met rust in een openplek met beschutting van hoog gras waarin ze zich verstoppen. Doordat ze opgerold en stil blijven liggen, zijn ze onzichtbaar voor bestuurders van moderne machines die soms snelheden van meer dan 20 km/u bereiken. En dus zijn reekalveren in groot gevaar door werkzaamheden zoals maaien.

Naast het dierenleed dat ontstaat vormen de gedode reekalveren een economisch risico, Dat risico ontstaat doordat gifstoffen en ziekteverwekkers uit de karkassen het veevoer kunnen besmetten. Waardoor de productie van de boerderij afneemt.

Genoeg inspiratie? Om reekalveren te redden zijn er diverse methoden ontwikkeld om de dieren op te sporen en veilig te stellen.

 

De Omgevingswet beschermt de fysieke leefomgeving. In die wet staan regels voor de bescherming van dieren en planten in Nederland en onderscheid daarin nadelige en aanzienlijke nadelige gevolgen. Provincies bepalen daarmee het natuurbeleid voor hun gebied. De Wet stelt daarover:

  • Een ieder draagt voldoende zorg voor de fysieke leefomgeving (Incl. Flora en Fauna).
    • Het is verboden een activiteit te verrichten of na te laten als door het verrichten of nalaten daarvan aanzienlijke nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving ontstaan of dreigen te ontstaan.
  • Een ieder die redelijkerwijs kan vermoeden dat zijn activiteit nadelige gevolgen kan hebben voor de fysieke leefomgeving (omstandigheden en/of soorten) is verplicht:
    • alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevraagd om die gevolgen te voorkomen
    • voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen: die gevolgen zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken,
    • als die gevolgen onvoldoende kunnen worden beperkt: die activiteit achterwege te laten voor zover dat redelijkerwijs kan worden gevraagd.

De combinatie van opsporen, veiligstellen en of van binnen naar buiten maaien beperkt het aantal dieren die in het te bewerken deel van het perceel zijn tijdens de werkzaamheden. Dat bereik je door in het te maaien gebied de bedreigde dieren op te sporen, in veiligheid te brengen en het teruggaan in het perceel te voorkomen.

KcR herkende in het ontwikkelen en toepassen van ons natuurdroneteam de volgende acties om slachtoffers in het landschap te voorkomen:

  1. Inventariseer nut en noodzaak.
  2. Ga in overleg met de grondgebruikers en/of eigenaar (een maand voor de activiteiten).
  3. Verbind grondgebruikers met droneteam.
  4. Stem de activiteiten af:
    • Wat: Bijvoorbeeld reekalveren redden.
    • Wanneer: Zijn middelen en mensen dan beschikbaar?
    • Waar: Percelen in kaart brengen en routes uitstippelen.
    • Hoe: Bijvoorbeeld door voorvliegen met droneteam gevolgd door veiligstellen.
  5. Spoor de dieren op

Folder: Natuurdrone
Folder: Voorkom slachtoffers maaien
Poster: Voorkom slachtoffers maaien

Missie: Voorkom maaislachtoffers!

Het verstoren, vastzetten of verplaatsen van beschermde dieren in regulier grondgebruik is alleen toegestaan als er op korte termijn een bedreiging is, bijvoorbeeld als gras op korte termijn gemaaid wordt. De onderstaande methoden voor het veiligstellen, verstoren en opsporen van reekalveren zijn in volgorde geplaats van effectiviteit en efficiëntie.

Opsporen en veilig stellen
Opsporen kan op twee manieren met warmte beeld of door te voet de dieren opsporen.

Schets van warmtebeeldsensoren aan machine die nog te bewerken strook op reekalveren of andere dieren afzoeken.


Het meest effectief detecteren van reekalveren is het opsporen vanuit de lucht door een droneteam met een drone plus warmtesensor, los van de maaier. De combinatie van drone met warmtebeeldsensoren en GPS-techniek maakt het mogelijk om dieren en nesten te lokaliseren en door te geven aan de veiligstellers of de bestuurder van de machine. Met die informatie kan worden bepaald hoe de dieren veilig worden gesteld.

Laat u niet verleiden dit te doen met een gewone camera. Het risico dat u een reekalf niet vindt is groot. Als zo’n team niet beschikbaar is of mag er niet met de drone worden gevlogen dan kan het veld handmatig worden afgezocht. Dit vereist een deskundige/ervaren groep mensen die het veld afzoeken.

Zodra de locaties van de dieren bekend zijn, begint het veiligstellen.

Veiligstellen

Veiligstellen is het voorkomen dat beschermde diersoorten zoals reekalveren slachtoffer worden van activiteiten zoals maaien. Bij veiligstellen worden de reekalveren opgespoord en vastgezet of verplaatst (en vastgezet).

Vastzetten
Vastzetten is het voorkomen dat de dieren zich verplaatsen in of naar het te bewerken perceel bijvoorbeeld door het plaatsen van een koker van gaas, mand of kist om het reekalf. Als alternatief voor vastzetten kan ook gekozen worden om het deel waar het dier of nest gevonden is niet te maaien of bewerken.

Een belangrijk element in het kiezen voor de methode is de vluchtvaardigheid van het reekalf. In de eerste week zal het dier zich drukken en passief zijn als we dichtbij komen. Vluchtvaardig is als het dier al klaar ligt om te vluchten. Het is dan vaak alert op de omgeving met de kop en oren omhoog. Het risico bestaat dan dat het dier vlucht en zich elders in het te bewerken perceel verstopt. Dat willen we voorkomen.

Dat doen we door het dier voorzichtig te benaderen en daadkrachtig de mand om het dier te plaatsen. Vervolgens markeren we de plaats en geven die door aan de boer. Die zal dan na het bewerken van het hele gebied het dier los kunnen laten. Let op dat je dit loslaten goed afspreekt.

Kenniscentrum Reeën geeft de voorkeur aan het vastzetten van het reekalf onder een mand en er zo spoedig mogelijk omheen te maaien en het reekalf na het maaien van het hele perceel vrij te laten. Zorg dat je daarop voorbereid bent. Zorg voor manden en pennen om deze vast te zetten, Oefen het plaatsen van de mand over een vette ballon bij stevige wind!

Mand met pinnen om reekalf vast te zetten


Verplaatsen
Verplaatsen is dat het dier wordt opgepakt en naar een veilige plek in de omgeving wordt gebracht. Ook hier geldt dat de vluchtvaardigheid de aanpak bepaald.

Om het reekalf te vinden en adequaat op te pakken is het belangrijk te beseffen dat het reekalf graag in de vertrouwde omstandigheden is en blijft. In enkele weken leert het om, steeds beter, plotseling, te vluchten en na een korte vlucht zich te laten vallen en drukken. Daardoor laten ze een onopvallend geurspoor achter en hebben predatoren moeite om hen te vinden.

Dit gedrag kan tot eind juli optreden. Dit maakt het voor de veiligsteller in de weken na de geboorte steeds moeilijker om het reekalf vast te zetten of te verplaatsen. Het is effectief om bij het veilgstellen er vanuit te gaan dat het reekalf al kan vluchten. Zorg dat je klaar bent om het dier te pakken of de mand over het dier te plaatsen voordat het is gevonden. Wij oefenen dat door onder winderige omstandigheden een ballon onder een mand te gaan vangen.

Het in veiligheid brengen van reekalveren geeft storende geuren af.

Zorg dat het dier zo min mogelijk met ‚vreemd‘ ruikende voorwerpen in aanraking komt.

Reekalf verplaatsen


25% van de veiliggestelde reekalveren wordt zonder deze maatregelen door de moeder verstoten. Dit percentage kan worden verlaagd door het reekalf zo min mogelijk met vreemde voorwerpen in aanraking te laten komen. Pluk daarom voordat je het reekalf oppakt lang gras of bladeren en zorg dat dit gras tussen het dier en de hulpmiddelen komen.

Gebruik tijdens het opsporen en in veiligheid brengen geen nieuwe handschoenen maar gebruik handschoenen, dozen, zakken en ander gereedschap die buiten de verpakking hebben glucht.

Als het vastzetten of veiligstellen niet lukt is het zaak de situatie aan de maaier door te geven zodat deze extra goed oplet.

Ondanks deze maatregelen komt het voor dat reekalveren tussen het moment van veiligstellen en het bewerken terug gaan in het te bewerken perceel. Daarom bevelen wij aan direct te starten met de werkzaamheden te beginnen.

Opsporen en vreemdmaken

Bij vreemdmaken worden, de dag voor het maaien, voorwerpen in het veld geplaatst die bedoeld zijn om reeën zodanig te storen dat zij met hun nakomelingen weggaan. Er worden bouwlampen, radio's, vlaggen gemaakt van lakens of vuilniszakken, ballonnen of afschrikwekkende geuren gebruikt.

Afbeelding: Plaatsen fladderzakken

Vreemdmaken voorkomt niet alle slachtoffers onder reeën!

De ervaring leert dat vreemdmaken alleen vaak niet werkt. Het wordt als een bedreiging ervaren waardoor het reekalf blijft waar het op dat moment is en en de reegeit probeert het reekalf naar zich toe te halen. We adviseren daarom het perceel vooraf altijd af te zoeken bij voorkeur met een drone met warmtebeeldsensor en de ‘vreemdmakende’ voorwerpen meer dan 25 meter uit elkaar te plaatsen.

ps: Reeën wennen snel aan vreemde voorwerpen in hun ‚vertrouwde‘ omgeving. Dit maakt dat de vreemde voorwerpen binnen een etmaal de werking verliezen. Het is dan zaak opnieuw het veld vreemd te maken. Daarop os mogelijk een uitzondering: Electronische wildafweer. Nader onderzoek is nodig om te bepalen of electronische wildafweer die dagen voor het maaien in het perceel zijn geplaatst dat gebied vrij maken van wild. ps: Daarvoor hoeft niet echt gemaaid te worden.

 

Lees meer over: Maaien voor biodiversiteit

Maai niet de randen!

Ga naar het midden van het perceel

Afbeelding: Eenvoudig wildwaarschuwingssysteem

Maai van binnen naar buiten

Afbeelding: Maai van binnen naar buiten

Maai daarna de randen

Afbeelding: Maai, Tenslotte, randen en overhoeken

Tip: Gebruik je GPS!

Het stuurt nauwkeurig aan en voorkomt nodeloos over het gewas rijden!

Maak het de dieren niet moeilijk!

Afbeelding: Maak het de dieren niet moeilijk!
Cookies instellen